ش 08 اردیبهشت 1403 ساعت 15:03

جاذبه های هفت گانه گردشگری بخش باینگان

جاذبه های هفت گانه گردشگری بخش باینگان

پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه : بخش باینگان یکی از بخشهای سه گانه شهرستان پاوه استان کرمانشاه، از شمال به بخش مرکزی و بخش نوسود پاوه، از شرق به بخش شاهو شهرستان روانسر، از جنوب به بخش کلاشی شهرستان جوانرود و از غرب به کردستان عراق منهتی میشود که دارای دو دهستان ماکوان و شیوه […]

پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه : بخش باینگان یکی از بخشهای سه گانه شهرستان پاوه استان کرمانشاه، از شمال به بخش مرکزی و بخش نوسود پاوه، از شرق به بخش شاهو شهرستان روانسر، از جنوب به بخش کلاشی شهرستان جوانرود و از غرب به کردستان عراق منهتی میشود که دارای دو دهستان ماکوان و شیوه سر و دو نقطه شهری باینگان و بانه وره با ۱۶ روستای دارای سکنه با جمعیتی قریب ۱۰ هزار نفر میباشد. مرکز بخش در فاصله ۲۵ کیلومتری پاوه و ۱۲۰ کیلومتری کرمانشاه قرار دارد.

 

 

با توجه به اختلاف ارتفاع زیاد موجود، میتوان گفت گه تنوع آب و هوایی بسیار زیادی در سطح بخش باینگان وجود دارد به نحوی که روستای سریاس در دامنه کوه شاهو از رشته کوه زاگرس جزء سردترین نقاط روستایی استان میباشد و نیز روستای مزیدی با ارتفاع ۱۸۵۰ متری از سطح دریا با توجه به اطلاعات ایستگاه هواشناسی کرمانشاه بلندترین نقطه مسکونی استان کرمانشاه می باشد و همچنین روستاهای غربی آن شامل لشکرگاه با ارتفاع ۸۹۶ متری از سطح دریا در منطقه حفاظت شده مره خیل و سیمان با ارتفاع ۸۱۰ متری جزء روستاهای با آب و هوای گرم محسوب میشود. این موضوع موجب شده که با تنوع آب و هوایی جاذبه های طبیعی زیبایی در سطح بخش باینگان وجود داشته باشد.

 

در ایام عید نوروز در سطح بخش باینگان جاذبه ها و برنامه های مختلفی برای بازدید مسافران وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.

 

۱.  ییلاق “میگوری” و “غار سنگی حسین کوه کن”
۲. روستای” بانوان گیوه باف میوان”
۳. روستای هدف گردشگری “ساتیاری و اقامتگام بوم گردی آن”
۴. روستای “سفیدآب و چشمه خروشان آن”
۵. روستای هدف گردشگری و دارای بافت با ارزش” زردویی”
۶. “قرآنهای تاریخی” روستاهای زردویی و دودان
۷. منطقه حفاظت شده ” بوزین و مره خیل” با طبیعت بکر

 

همچنین در نقاط مختلف سطح بخش چادر ها و آقامتگاههای موق پذیرایی از گردشگران برپا میشود که بازدید از این بخش میتواند سفر خاطره انگیزی برای هر گردشگری رقم بزند.

 

 

۱. ییلاق “میگوری” و “غار سنگی حسین کوه کن”  

 

غاری دست ‌ساز است که در منطقه توریستی میگوره از توابع شهر بانه‌وره قرار دارد. این غار توسط یکی از اهالی این شهر به نام حسین کوهکن که در اثر انفجار مین یک پای خود را از دست داده بود به وسیله یک تیشه ایجاد شده است. این بنا از چهار خانه مجزا و ۹ اتاق تشکیل شده که در بعضی نقاط نسبت به سطح زمین ارتفاع کمتری دارد. او خانه‌هایش را به طول ۲ تا ۳ متر و ارتفاع ۱٬۲ تا ۱٬۷ متر ساخته است. ورودی غار، دریچه‌ای باریک در دل صخره با شیبی اندک و ارتفاعی کوتاه و چند پله می‌باشد. حسین کوه کن در سال ۱۳۹۵ درگذشت اما اثر او برای یادگار برای سالیان متمادی باقی خواهد ماند.

 

۲.روستای” بانوان گیوه باف میوان”

روستای میوان در دهستان شیوه سر بخش باینگان ، دارای۴۵ خانوارباجمعیتی قریب ۱۵۰نفرکه حائزطبیعتی بکروچشم نوازیکی ازروستاهای دیدنی این منطقه است. روستایی که باغات آن دریک دره قرار گرفته و پای درختان نهر‌های آب جاری است و خانه‌ها در بالا و همین باعث زیبایی دوچندان آن شده است. در این روستا ۳۵ بانوی هنرمند با تشکیل یک تعاونی مشغول گیوه بافی هستند. دراین کارگاه گیوه‌ها علاوه بر شکل سنتی سفید انواع گیوه ها‌ی رنگی زنانه را با شکل وشمایل امروزی می‌توان دید. از هر خانواده‌ی روستای میوان یک نفر عضو تعاونی است و به همین دلیل به این روستا روستای بانوان گیوه باف می‌گویند. گیوه های دست باف میتواند به عنوان صنایع دستی سوغات مناسبی برای گردشگران و مسافران از بخش باینگان باشد.

 

۳.روستای هدف گردشگری “ساتیاری و اقامتگام بوم گردی آن”

روستای ساتیاری یکی از زیباترین روستاهای اورامانات با مردمانی فهیم و مهمان‌نواز است. این روستا در حد فاصل ۲۵ کیلومتری شهرستان پاوه قرار دارد. روستای ساتیاری نزدیک‌ترین روستا به بخش باینگان است. این روستا از لحاظ جغرافیایی آب‌وهوایی بسیار طبیعی و زیبا دارد. دامنه‌های روستا در فصل زمستان سفیدپوش و در فصل بهار پر از درختان متنوع و دارای سرسبزی چشم‌نوازی است. روستا دارای باغات فراوانی است. اکثر کوچه‌های این روستا سنگ‌فرش است.معماری سنگی، پلکانی و همنوا باطبیعت، فرهنگ مهمان‌نوازی و مهمان‌پذیری کم‌نظیر، الگوی سبک معیشت روستایی و طبیعت بکر و منحصربه‌فرد از جمله ویژگی‌های برجسته‌ای است که می‌تواند در کنار سایر جذابیت‌های ویژه و مدیریت هوشمند، روستای ساتیاری را به یک مقصد گردشگری تبدیل کند. این روستا مانند سایر روستاهای منطقه از پتانسیل و قدرت بسیار بالایی به منظور توسعه گردشگری برخوردار است.

از مهم‌ترین اقداماتی که به منظور شروع فعالیت‌های گردشگری در روستای ساتیاری شکل گرفته است، طرح اقامتگاه بوم‌گردی «اکوکمپ» ساتیاری است که مورد موافقت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قرار گرفته است. مهمان‌نوازی و با برپایی سیاه چادرها و تورهای مسافرتی رنگ و بوی زیبایی به این روستا داده است و از جمله جذابیت‌هایی است که گردشگران را مجذوب روستای ساتیاری می‌کند. مناظر زیبای طبیعت تا وجود محصولات ارگانیک و صنایع دستی می‌تواند به عنوان برگ برنده‌ای در توسعه و رونق اقتصادی این شهرستان برای تمامی شهروندان باشد.

 

۴.روستای “سفیدآب و چشمه خروشان آن”

سفید آب نام روستایی کوچک با تعداد خانواری کم در پنج کیلومتری شهر باینگان به طرف مرز عراق است که چشمه ای خروشان به همین نام در این روستا واقع شده است.

آب این چشمه در سال های پربارش حدود ۶ ماه آب دارد، اگرچه عُمر این چشمه کوتاه است اما میزان آبی که از دهانه آن خارج می شود جلوه خارق العاده ایی به آن بخشیده است. چشمه خروشان سفید آب که منبع آن کوه مرتفع ماکوان با بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ متر ارتفاع مشرف به شهر باینگان است، از گذشته های دور وجود داشته و یکی از جاذبه های دیدنی و گردشگری منطقه محسوب می شود.

 

۵.روستای هدف گردشگری و دارای بافت با ارزش” زردویی”

این روستا در دهستان ماکوان قرار دارد و با ۲۰۷ خانوار و ۷۵۰ نفر جمعیت روستای به نست پرجمعیتی است. روستای زردویی از قدیمی ترین روستاهای بخش باینگان و منطقه اورامانات بوده و وجود گوردخمه های متعلق به قبل از اسلام و مقبره “آما مِدران” و یا یکی از بزرگان دینی آن زمان بوده در روستای زردویی، شاهدی بر این مدعاست. مردم این روستا از راه باغداری و دامداری گذران زندگی می کنند.این روستا یکی از پربازدیدترین روستاهای استان کرمانشاه می باشد که همه ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب می کند . در زردویی در ایام مختلف سال جشن هایی برگزار می شود از جمله برگزاری جشن «آگر نوروزی» ، جشن آزادسازی کبک‌ها، برگزاری جشن طبیعت، برگزاری جشن تبرسوزان و برگزاری جشن شکر گزاری میوه بهشتی انار از جمله برنامه‌های متنوع روستای زردویی می باشد .

 

۶.”قرآنهای تاریخی” روستاهای زردویی و دودان

دو نسخه قرآن دست نویس در مسجد روستای دودان و یک نسخه دیگر نیز در مسجد روستای زردویی نگهداری می شوند.قرآن خطی روستای زردویی متعلق به سال ۸۹۰ هجری قمری است و باتوجه به شباهت در نوع رسم الخط، تذهیب و تزئینات قرآن ها، به نظر می رسد که قرآنهای دیگر نیز مربوط به یک مقطع تاریخی و دوران تیموری و اوایل دوران صفوی باشند. با وجود این قرآنهای تاریخی برای بخش باینگان ظرفیتهای بسیار خوبی در زمینه جذب گردشگر مذهبی و فرهنگی وجود دارد.اخیرا و در سال ۹۷ کار مرمت این قرآنها توسط سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری انجام شده است.

 

۷.منطقه حفاظت شده “بوزین و مره خیل” با طبیعت بکر

این منطقه با هدف حمایت از گونه با ارزش شوکا وارزش های رویشگاهی با مساحتی برابر با ۲۳۷۲۴ هکتار در پاییز ۱۳۷۴ به عنوان منطقه شکارو تیراندازی ممنوع و درسال ۱۳۷۸ حفاظت شده اعلام شد. منطقه ای است جنگلی وکوهستانی در بخش باینگان پاوه که باکشور عراق نیز هم مرز است . بلوط ایرانی ،بنه ، زیتون ،مورد ، ارغوان ، گلابی وحشی ،کیکم ، زالزالک ،زبان گنجشک ،آلوچه ،ختمی ،سیاه تلو ،لاله واژگون از انواع تنوع گیاهی این منطقه است. همچنین این منطقه دارای تنوع جانوری منحصر بفرد از جمله بز وپازن ، شوکا ،قوج ومیش ،گراز ، پلنگ ،سیاه گوش ، سنجاب ایرانی ، گربه وحشی ،شغال ، گرگ ، تشی ،روباه، تیهو ،کبک ، کمرکلی بزرگ ،گنجشک سانان ، عقاب ، مارپلنگی ، یله مار، گرزه مار میباشد.

تنوع زیستی گیاهی وجانوری بالا اقلیم متنوع این منطقه ازجمله کوهستان، جنگل های انبوه و عبور رودخانه سیروان از قلب منطقه ارزش های این زیستگاه را دوچندان ساخته و تنوع زیستی غنی را ایجاد نموده است و آنرا به یکی از زیباترین مناطق نمونه گردشگری در استان کرمانشاه تبدیل نموده سات.بسیاری از حیوانات و گیاهانی که در این منطقه وجود دارند بسیار نادردند مثلا گوزن شوکا تنها در ۳ نقطه دنیا یافت می شود.