د 10 اردیبهشت 1403 ساعت 01:31

فقدان نقشه راه توسعه یکی از مشکلات شهرستان پاوه است/حاصل عملکرد صنعت گردشگری، صادرات نامرئی است

فقدان نقشه راه توسعه یکی از مشکلات شهرستان پاوه است/حاصل عملکرد صنعت گردشگری، صادرات نامرئی است

به گزارش سلام پاوه : سابق حسینی :یکی از مشکلات شهرستان پاوه به مانند سایر شهرستان های استان، فقدان نقشه راه توسعه شهرستان است. بالاخره اگر بنا بر توسعه پایدار شهرستان داریم بایستی هر چه سریعتر با به کارگیری تمامی ظرفیت های علمی و دانشی موجود به طراحی این نقشه بپردازیم.   با دعوت گروه […]

به گزارش سلام پاوه : سابق حسینی :یکی از مشکلات شهرستان پاوه به مانند سایر شهرستان های استان، فقدان نقشه راه توسعه شهرستان است. بالاخره اگر بنا بر توسعه پایدار شهرستان داریم بایستی هر چه سریعتر با به کارگیری تمامی ظرفیت های علمی و دانشی موجود به طراحی این نقشه بپردازیم.

 

با دعوت گروه هم اندیشی پاوه یک نشست تخصصی پیرامون «گردشگری شهرستان پاوه و فرصت ها و چالش های آن» با حضور سابق حسینی کارشناس ارشد گردشگری و دهیار روستای نُسمه، برگزار شد که در ادامه پرسش های گروه هم اندیشی و پاسخ های آقای حسینی را می خوانید:

 آقای حسینی، جنابعالی کدام نوع از انواع گردشگری را توجه به پتانسیل ها و ظرفیت های شهرستان پاوه مناسب می دانید؟

گردشگری روستایی، عشایر، طبیعت گردی، ورزشی و رویداد.

از نظر جنابعالی، برای شتاب بخشی به صنعت گردشگری منطقه از چه الگویی بایستی استفاده کرد؟

به نظرم لازم است بیش از پیش به الگوی رویدادها و جشنواره ها به عنوان مهمترین شتاب دهنده در توسعه صنعت گردشگری پرداخته شود مثل جشن انار، برگ ریزان و زمان برداشت هر یک از محصولات منطقه و یا مناسبت هایی که متناسب با تغییر فصل و طبیعت باشند بهترین بهانه برای برگزاری رویداد و جذب گردشگر می باشد.

فرصت های سرمایه گذاری در حوزه گردشگری شمشیر رود را چگونه ارزیابی می فرمائید. درمورد کمیت و کیفیت اقدام های انجام شده در این زمینه و موانع و مشکلات موجود در استفاده بهینه از این ظرفیت را توضیح دهید؟

درهای سبز همیشه یکی از بهترین نقاط و مسیر های تفریحی و به تبع جذاب برای سرمایه گذاری هستند. بخصوص اگر جمعیت در آنجا ساکن باشد جوامع محلی می توانند بعنوان میزبان بیشترین بهره را ببرند که در مسیر شمشیر رود باطول ۱۸ کیلومتر و چند هزار جمعیت روستایی صدق میکند. گردشگری منطقه ما چون نوپا هست فعلا تاکید بر کمیت بوده وبه تازگی به شکل نقطه ای و خصوصی کیفیت سازی سلیقه ای درحال شکل گیری است. و اداره محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز درحال ساماندهی و توجه ویژه تر به این مقوله است. خوشبختانه باید گفت مسیر سبز شمشیر رود از اولین مسیرهای بوده که مورد توجه خود جامعه محلی و مسئولین برای ساماندهی در دستور کار قرار گرفته، با هماهنگی و هم اندیشی با کاک برهان لهونی و با پیگیری و مشارکت ایشان نشست هایی با مسئولین و صاحبنظران صورت گرفته و أخیرا با پیگیری های مستمر نماینده محترم در مجلس شورای اسلامی جناب دکتر لهونی جهت تامین آب جایگزین برای شرب از حق آبه باغات و ساماندهی فاضلاب ها که از مهمترین موانع و معضلات گردشگری و باغداری در مسیر سبز می باشد و به تبع رفع آن موفقیت عظیمی در حوزه باغداری و گردشگری به عنوان مکمل خواهد شد. و باتوجه به نشست های جناب آقای لهونی با شوراها و دهیاران روستاهای مسیر و طرح موضوع با کارشناسان سطوح مختلف از سطح محلی تا ملی، پیگیر و در ارتباط مداوم جهت حل این معضل می باشد، لازم به توضیح است در آخرین نشستمان در خصوص این طرح با کاک برهان لهونی بیان نمودند که طرح را خیلی با مهندس کیوان لهونی و مهندس شادمان لهونی کە شرکت مشاور ژیناب غرب را ادارە می کنند و دیگر دوستان مشغول همفکری برای طراحی اولیە و پیشنهاد چند گزینە مقبول با رعایت تمام جوانب از نظر اولویت های زیست محیطی، اهداف و چشم اندازهای گردشگری، مسائل بهداشتی و بهداشت محیط، فنی و مهندسی و هم از نظر توجە کافی بە مهندسی ارزش و دیگر اولویت ها هستیم. نماینده محترم در مجلس شورای اسلامی نیز کلیت موضوع مد نظر را بە وزیر محترم نیرو و معاونین مربوطشان ضمن هماهنگی بامدیران محترم کل آب منطقە ای، آب وفاضلاب، جهاد کشاورزی و شیلات ومحیط زیست و… استان قبولاندە است و پیشنهاد دارم جناب مهندس شادمان لهونی در یک مصاحبە اختصاصی این موضوع اساسی را درهم اندیشی «مستقلا» بحث کند.

ارزیابی جنابعالی در مورد بهترین مدل توسعه گردشگری پایدار در شهرستان پاوه و اورامانات چیست؟

مدل اجتماع محور، در جمع اساتید برتر جهاد دانشگاهی استان هم أعلام کردم؛ در یک پروسه ۳ ساله می توان بر اساس مدل اجتماع محور روستاها را باز زنده‌سازی نمود. یک برنامه اجتماع محور در گردشگری دارای پنج ضلع اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و محیط زیستی می باشد که با مدیریت توانمند میتوان روستاها را باز زنده سازی نمود. توانمند سازی جوامع محلی و تاکید اصلی بر بستر جامعه هست، مدل اجتماع محور مدلی است که نقطه اتکا آن به ظرفیت های اجتماعی موجود است مانند سرمایه انسانی و اجتماعی در این مدل، مشارکت حداکثری برای حضور و نقش آفرینی تک تک آحاد جامعه بومی و محلی فراهم می شود.

جناب آقای حسینی، جنابعالی مهمترین مانع توسعه گردشگری در شهرستان پاوه را چگونه ارزیابی می فرمائید؟ و چه راهکاری پیشنهاد میدهید برای ارتقای شناخت جامعه نسبت به گردشگری؟

موانع بسیارند مانند موانع اجتماعی، فرهنگی، عدم خودباوری اجتماع در استفاده از مزیت های گردشگری، وجود فرهنگ سنتی در استفاده از ابزار اطلاع رسانی و جذب گردشگر، نبود زیر ساخت ها. ولی می توان گفت مهمترین مانع عدم شناخت است. هرچقدر بتوانیم شناخت جامعه را از ظرفیت های صنعت گردشگری پایدار بالا ببریم به همان میزان موانع را کنار زده و راه را برای توسعه این صنعت هموار نموده ایم و در فرایندها توضیح بیشتر میدم، بایستی بیشتر به سمت آگاه سازی و آموزش و توانمند سازی پیش برویم. بایستی فضای روستا را تبدیل به یک کارگاه آموزشی نمود. بدون آموزش و توانمند سازی توسعه گردشگری بسیار دشوار است.

باغ های زیبا و مثمر با ویژگی های طبیعی زیبای منطقه آیا می تواند به عنوان یکی از قابلیت های سرمایه گذاری در شهرستان پاوه باشد. برای استفاده از این قابلیت چه اقدامی های بیشتری می توان انجام داد؟

بله، بایستی به سمت گردشگری کشاورزی رفت و صنعت گردشگری را به عنوان صنعتی مکمل در کنار این فضاهای زیبا و طبیعی برای سودآوری بیشتر قرار داد. در پاسخ به بخش دوم سوال یعنی برای استفاده از این قابلیت چه اقدام هایی می‌توان انجام داد؟ ایجاد مزارع گردشگری در روستاها ابتدا بایستی باغداران را با فواید صنعت گردشگری آشنا نمود، صنعت گردشگری به عنوان صنعت مکمل در کنار فعالیت باغداران می تواند درآمد مضاعفی برای این عزیزان ایجاد نماید.جشن شکرگزاری آب در روستای نسمه

از دیدگاه جنابعالی فرآیند توسعه گردشگری منطقه در چه حوزه هایی می تواند باشد؟

به هر حال موضوع گردشگری در منطقه هنوز به صورت نهالی است که برای رشد نیاز به مراقبت و حمایت های همه جانبه ای دارد. همه بایستی در این مقوله ورود پیدا کنند. بخصوص دانشگاه ها و مراکز علمی نقش بسیار مهمی در آگاهی بخشی به جامعه محلی را دارند، دانشگاه ها موتور محرکه پیشرفت جامعه هستند بایستی وقت بیشتری برای این مقوله بگذارند، فرهیختگان و بزرگان منطقه هم نقش مهمی دارند. بایستی فضای گفتگو درخصوص گردشگری را در سطح جامعه گسترش دهیم، اگر از مرحله آگاهی سازی به خوبی و با مشارکت و مدیریت اهالی علم و معرفت عبور کنیم، بایستی فضای شهرستان را به عنوان اولین شهرستان کشور مبتنی بر یادگیری سواد گردشگری نماییم. بدون آموزش و یادگیری آحاد اجتماع، ظرفیت های گردشگری منطقه فعال نخواهد شد. اگر از این دو مرحله بخوبی گذر کنیم در مرحله سوم با اجتماعی مواجه خواهیم شد که با ما همراه هستند و این یعنی موفقیت پایدار ما.

جنابعالی مهمترین مشکلات و موانع سرمایه گذاری بخش خصوصی در شهرستان پاوه و اورامانات را چگونه ارزیابی می فرمایید؟

یکی از مشکلات شهرستان پاوه به مانند سایر شهرستان های استان، فقدان نقشه راه توسعه شهرستان است. بالاخره اگر بنا بر توسعه پایدار شهرستان داریم بایستی هر چه سریعتر با به کارگیری تمامی ظرفیت های علمی و دانشی موجود به طراحی این نقشه بپردازیم تا بتوانیم آینده خوب و روشن برای شهرستان و منطقه تعریف نماییم. ما حتی در شناسایی، معرفی و عرضه ظرفیت ها و داشته هایمان به سرمایه گذاران ضعیف عمل کردیم

جناب آقای حسینی عزیز، شما به مدت ۱۶ سال دهیار نُسمه هستید، و تغییرات زیادی را در این مدت در ایجاد و توسعه گردشگری نُسمه شاهد بوده ایم. الگوی توسعە گردشگری نُسمە بر چە مبنایی بودە و گردشگری نُسمە چە دستاورد های ملموسی داشتە است؟

برنامه ریزی و سیر تحول گردشگری روستای نُسمه براساس تجربه شخصی در روستا و استفاده از نظرات اساتید دانشگاهی در قالب این مدل مفهومی بە صورت شکل زیر ارائە می گردد. در خصوص دستاوردها با ۱- مطالعات علمی ۲- مشارکت حداکثری ۳- آموزش و توانمند سازی ۴- تعامل و ارتباط خوب با مراکز علمی، دستگاه های دولتی و آژانس های گردشگری ۵- رعایت قواعد گردشگری پایدار ۶- ایجاد زیرساخت های مورد نیاز اقامت گردشگران. ما خوشبختانه موفق شدیم زنجیره ارزش گردشگری را از انگیزه سفر تا بازخورد سفر، سیکل وچرخه را کامل کنیم. در این مدل دهیار به عنوان مدیر نقش محوری و تسهیلگری را دارد. جامعه محلی و سرمایه گذاران بستر ساز واقعی و ذینفعان اصلی هستند. ادارات، سمن ها، شوراها، هیئت های اندیشه ورز و گروه های داوطلب نیز در نقش های تسهیلگر و یاریگر عمل می کنند

جناب آقای حسینی، صمیمانه از حضور جنابعالی در این گفتگوی گروه هم اندیشی پاوه سپاسگزاریم، در پایان چنانچه مطلبی وجود دارد که بیان نشده است و لازم می دانید مطرح فرمائید در خدمت حضرتعالی هستیم.

حاصل عملکرد صنعت گردشگری، صادرات نامرئی است که با ورود هر گردشگر به اندازه چند بشکه نفت ارز وارد کشور می شود و از جهت دیگر این صنعت بسیار کار بر است ،یعنی قدرت اشتغال زایی بالایی دارد. اقتصاد شهرستان به صورت مستقیم و غیر مستقیم از گشایش مرزها، ثبت جهانی اورامانات و وجود جاذبه های فراوان طبیعی، تاریخی و فرهنگی بهره‌مند خواهد شد. امیدوارم در آینده نه چندان دور و با عبور از خطر کرونا، شاهد شکوفایی اقتصادی خوبی در سطح منطقه باشیم ضمن اعتقاد به تمامی محورهای توسعه پایدار، تقویت محور اقتصادی را به عنوان پیشران دیگر محورهای توسعه پایدار «اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی» می شناسم و به همین لحاظ نیز توسعه گردشگری را به عنوان یکی از بخش های مهم و استراتژیک تقویت کننده اقتصاد منطقه میدانم. و امیدوارم روزی قطار گردشگری به اورامانات برسد.