د 10 اردیبهشت 1403 ساعت 10:34

نقدی بر کاشت درخت در پیازدول / عطاالله قادری

نقدی بر کاشت درخت در پیازدول / عطاالله قادری

پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه : آقای عطااله قادری رئیس اداره محیط زیست جوانرود که اصالتا اهل شهرستان پاوه می باشند (اهل روستای گلال ) طی متنی کوتاه نقدی داشتند بر کاشتن درختان که توسط جمعی از دوستداران محیط زیست در روزهای اخیر در پیازدول اقدام به کاشت این درختان نموده اند که این متن […]

پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه : آقای عطااله قادری رئیس اداره محیط زیست جوانرود که اصالتا اهل شهرستان پاوه می باشند (اهل روستای گلال ) طی متنی کوتاه نقدی داشتند بر کاشتن درختان که توسط جمعی از دوستداران محیط زیست در روزهای اخیر در پیازدول اقدام به کاشت این درختان نموده اند که این متن به شرح ذیل است :

از طریق وبسایت خبرگزاری نوریاو باخبر شدم که عده ای از طبیعت دوستان و اهالی محترم روستای نوریاب در یک حرکت خودجوش اقدام به کاشت درخت آنهم از عطااله قادرینوع کاج در پیازدول نموده اند.

ضمن احترام به این حس مسئولیت و دلسوزی عزیزان ذکر چند نکته را لازم می بینم: 

1- هر اقدامی که از روی دلسوزی صورت بگیرد محترم و عزیز است ولی ممکن است درست نباشد

۲- اصولاً کاشت گونه های غیر بومی از لحاظ اکولوژیکی و زیست محیطی به صلاح یک زیست بوم نمی باشد و از نظر دانایان این عرصه ها درست نیست.

۳- کاشت یک گونه جدید آنهم از نوع درخت در یک سطح مرتعی ممکن است کل گونه های مرتعی تحت تاج پوشش خود را تحت تأثیر قرار داده و آنها را از چرخه یک زیست بوم حذف نماید.

۴- دشت پیازدول می تواند بعنوان یک ذخیره گاه ژنتیکی پیاز مورد محافظت قرار گرفته و حتی ثبت ملی و جهانی شود و چه بسا که بعنوان خاستگاه اصلی پیاز بتوان از آن نام برد.

۵- ورود یک گونه جدید به بک زیست بوم ممکن است آفات و بیماریهای جدید را با خود بهمراه بیاورد هر چند که آن آفت و مرض در خود گونه کارگر نباشد ولی ممکن است گونه های بومی را تحت تأثیر قرار دهد.

بنابراین از دوستان عزیز انتظار می رود اگر از روی دلسوزی قصد انجام چنین اقداماتی را دارند قبل از هر کاری با کارشناسان حوزه مربوطه مشورت نمایند.چه بسا که انجام یک عمل از سر دلسوزی عواقب و خسارات جبران ناپذیری را بهمراه داشته باشد. نگذاریم گونه های مرتعی و دارویی شاهو که این روزها در اثر هجوم گسترده دامداران از سایر نقاط استان و استانهای همجوارحال و روز خوشی ندارند در آستانه نابودی قرار گیرند. می طلبد که در یک اقدام عاجل و ضربتی این اقدام را مورد کنکاش و تحلیل کارشناسانه قرار داد.

پیاز دول

21 پاسخ برای “نقدی بر کاشت درخت در پیازدول / عطاالله قادری

  • ص.ش در تاریخ تیر 24, 1393 گفت:

    همیشه ما در اگثر کارهامون ضعف برنامه ریزی دارم و مطالعات اولیه را به خوبی انجام نمیدیم
    درخت میکاریم بعد از مدتی تازه مفهمیم که اشتباه بوده
    سد سیروان روبه اتمام هست حالا فهمیدیم که باید برای نجات چشمه بل کاری کرد
    در کرمانشاه منو ریل درست کردن حالا بعد از کلی هزینه نمیدونن ادامشو چیکار کنن
    مسکن مهرو درست میکنن حالا میگن طرح اشتباهی بوده
    و …..
    اینها همه ریشه در جامعه ی ما داره وقتی هیچ کدوم از کارهای روزانمون رو با برنامه ریزی انجام نمیدیم فردا هم که یه پست دولتی گرفتم همین نتایج به بار میاد
    و با تشکر از آقای قادری

  • علیرضا امیری در تاریخ تیر 7, 1393 گفت:

    درود بر آقای قادری به خاطر این نوشته ی علمی و منطقی .

    موفق باشید.

  • عرفان نادری در تاریخ تیر 1, 1393 گفت:

    باسلام من روز جمعه 31/3/93در پیاز دول بودم حدودا 10 عدد درخت کاج در آنجا کاشته بودند که همگی بر اثر عدم مراقبت خشک شده ویا حیوانات اهلی خانوارهایی که آنجا زندگی می کردند پوست آنها راخورده بودند بنظر اینجانب اگر کاشت درخت در آنجا صورت گیردبرای رهگذرانی که قدم به این منطقه بکر می گذارندخیلی باصفاست خداییش ما تا نزدیک عصر جلو آفتاب سوزان شاهو بودیم

  • یاسر احمدی در تاریخ خرداد 17, 1393 گفت:

    سلام بنده کاملا بانظر کارشناسی
    اقای قادری کاملا موافقم وبایدازدرختان بومی استفاده کنند

  • سید عبید فخرالدینی در تاریخ خرداد 16, 1393 گفت:

    کاک نوزاد لطفا واقع بین باش و امورات را به درستی بررسی کن، اگر انتقاد آقای قادری صحیح نیست با دلایلی مستند و علمی آن را مورد نقد قرار بده و بی جهت از کار شورا و دهیاری حمایت نکن…
    اگر توجه کرده باشید مطالب متعددی درباره مشکلات منطقه نوشته شده و به سمع و نظر شما و کاربران رسیده است، این مشکل هم از جمله مشکلاتی است که ادامه آن می تواند ضربه سنگینی را بر پیکر محیط زیست منطقه وارد کند. لذا می بایست حرکات خودسرانه و نا آگاهانه را از ریشه خشکاند تا به چالشی جدی مبدل نشوند.
    حال اگر امکان دارد با رجوع به منابع علمی درباره تاثیر درختان سوزنی برگ و غیر بومی بر منطقه تحقیقاتی را انجام دهید تا بدانید که این درختان چه تاثیر مخربی را بر جای می گذارند…

  • شاهو در تاریخ خرداد 16, 1393 گفت:

    واتم به شاهوی چی سه رسه خته نی که مه ر فراوان بی درخته نی

    واتش :

    سه رسه ختیه و کو من که مه ران که رده ن درخت جه لاو من هیچ به ر ناوه رده ن

  • نورزاد در تاریخ خرداد 15, 1393 گفت:

    آقای قادری و دوستانی که از کاه کوه میسازید ؛ مطلب روآنقدر رو بزرگ کردید که انگار.یک تسونامی رخ داده است…….شما که دراین سایت و سایت های دیگر به صورت مستمر انتقاد می کنید. پس چرا به این همه آتش سوزی های مضری که برای تنوع گونه های گیاهی وجانوری و حتی برای خودمان هم ضرردارد؛ سکوت کرده اید…چرا شما سکوت کرده اید و سالانه باغ های اطراف شهر را می سوزلنند و مرتع و گیاه و درخنتها را از بین می برند برای ساخت وساز ….یا سردره که سالانه آتش می گیرد …. آیا شما خود را مسئول نمی دانید؟و شما در قبال این فجایع زیست محیطی سکوت کرده اید و برای یک اقدام فرهنگی – زیست محیطی حساسیت های آنچنانی به خرج می دهید.. (این اقدام ها مشکوک است و لطفا به آن ها جهت ندهید )کاشت این درختچه ها با همکاری شورا ودهیاری روستا بوده ..وهیچ گونه منعی نداشته است…وکار بسیار مثبتی است …

    • عطاالله قادری در تاریخ خرداد 18, 1393 گفت:

      دوست عزیز کاک نورزاد بنده در این گفتار قصد جدل و لفاظی ندارم ولیکن آنچه مبرهن است اگر دوستانی بعنوان حافظ و دوستدار محیط زیست از روی دلسوزی در راستای احیای طبیعت گامی برمی دارند اقدام آنها باید سنجیده باشد که بدخواهان و دشمنان طبیعت بر آنها خرده نگیرند. ما اگر بخواهیم مقایسه کنیم با آتش سوزی اولین این قیاس مع الفارغ است. ثانیاً اگر کسی از روی ناآگاهی یا عمدی(که از مردم فهیم اورامانات بدوراست) آتشی برافروخت و جنگلی را آتش زد از روی ناآگاهی بوده فرق می کند با اقدام آگاهانه ای که ما در جهت خدمت به طبیعت انجام می دهیم و ممکن است آسیبهایی را به دنبال داشته باشد. اگر هم می فرمایید که چرا پیگیر کسانی که عرصه ها را آتش می زنند نمی شوید باید عرض کنم که بنده به شخصه در حوزه خود پیگیر شده و طرف را به مقام قضایی معرفی کرده ایم. و هر جا از این منطقه آتش سوزی رخ بدهد بنده وظیفه انسانی و وجدانی خود می دانم که در خاموش کردن آن شرکت کنم کما اینکه تا حالا شرکت کرده و خواهم کرد. پس نگرانی شما از انتقادهای خودم را درک نمی کنم. امیدوارم من اشتباه کرده باشم هرچند که اظهار نظر دوستان و بازدیدکنندگان این مطلب غیر این را ثابت می کند. 

  • مظفر-وریا در تاریخ خرداد 15, 1393 گفت:

    با سلام خدمت آقای قادری. خسته نباشید
    ما نیز با نظر شما موافق هستیم .خواهشمندیم دوستان کارشناس فکری برای ورود دامداران غیر بومی بیندیشند که دیارمان بیشتر از این نابود نشود.از دل نگرانی جناب مهندس قادری و دوستانی که اینچنین به فکر حفظ محیط زیست هستند کمال تشکر و قدردانی را داریم

    • عطاالله قادری در تاریخ خرداد 15, 1393 گفت:

      ممنون از اظهار لطف شما دوست عزیز. باید به عرض برسانم بنده دو سال است که مکاتباتی را با استان در خصوص ممانعت از ورود عشایر به منطقه انجام داده ام ولی متاسفانه در نزد مدیران منابع طبیعی استان عزمی برای جلوگیری از ورود عشایر به منطقه وجود ندارد. این وضعیت که ماحصل منفعت طلبی عده ای افراد سودجو می باشد ظاهراً آنقدری برایشان نان دارد که که در مقابل هر اقدام بازدارنده ای سینه سپر کنند و با عناوین مختلف ادارات مربوطه را دور بزنند. دوستان منابع طبیعی می فرمایند که برای جلوگیری از گسترش آتش سوزیها مراتع را اجاره میدهند ولی این توجیه برای دامنه های شاهو قابل قبول است نه ارتفاعات که در بعضی نقاط آن ما یحچالهای چندین ساله داریم و گیاهان آن تا شروع فصل سرما سبز هستند و تیپ پوشش گیاهی و وضعیت توپوگرافی به گونه ای است که آتش سوزی های رخ داده گسترش چندانی نمی یابند. کی به یاد دارد که آتش سوزی در بالای شاهو رخ داده باشد؟

  • حکیمی در تاریخ خرداد 14, 1393 گفت:

    صددرصد با نظر کارشناسانه جناب مهندس قادری موافق هستم . هرچند که این عزیزان درجریان جنبه منفی این درخت کاری نبوده اند..ولی ای کاش یک سرس هم به مراتع کریسان میکشیدید.ان مراتع وان بوته وگلهای قشنگ و گونه های متنوع گیاهی سالهای گذشته .کجا هستند .همه وهمه زیر سم دامهای عشایر نابود و دل هرانسان با وجدانی را به گریه وا میدارد .آنهایی که پای این عشایر را به اینجا کشانده اند در قیامت چه جوابی برای خدای خود واین مردم دارند

  • محمد غریب معاذی نژاد در تاریخ خرداد 14, 1393 گفت:

    با سلام . خدمت دوستان محترم باور بفرمایید این مطلب نمی تواند انقدر چالش بر انگیز و مهم باشد که روی ان این همه اظهار نظر شود .اولا مضرات این بحث زمانی بیشتر خود را نشان می دهد که در حجم گسترده ومقیاس بزرگی اتفاق بیفتد نه در حد یک جامعه بسیار اندک . در ضمن در خط الراس کوهستان در کجای دنیا دیده اید که درخت بتواند ادامه حیات بدهد یعنی بادهای موجود ادامه حیات را غیر ممکن خواهند ساخت .زیرا در ان محدوده اصطکاکی برای مقابله با باد وجود ندارد

  • شاهو در تاریخ خرداد 14, 1393 گفت:

    اصلا قصد توهین ندارم، ولی واقعا دلیل این همه علاقه بسیاری از مردم منطقه به کاج و سرو رو درک نمیکنم. شاید دلیلش اینه که غیر بومی هستند و از قدیم گفتن که مرغ همسایه غازه

  • امید چنگیزی در تاریخ خرداد 14, 1393 گفت:

    ضمن احترام به دوستداران محیط زیست که قطع به یقین این عملشان از سر دلسوزی بوده با تحلیل جناب آقای قادری کاملا موافقم و امیدوارم مسوولین رسمی محیط زیست شهرستان واکنش سریع و در عین حال علمی و آگاهانه در خصوص این موضوع از خود نشان دهند

  • محمد عرفان صالحی در تاریخ خرداد 13, 1393 گفت:

    با سلام خدمت دوست عزیزم کاک عطا
    تحلیل کارشناسانه و کاملا به جایی بود، متأسفانه کاشت گونه های مقاوم و کم زحمت سوزنی برگ مدتهاست در سراسر ایران باب شده است که مطمئنا مضراتش بیش از محاسنش می باشد. امیدوارم مسولان محیط زیست و منابع طبیعی نظارتشان را بر این منابع ملی بیشتر کرده و از دستکاریهای غیرکارشناسانه ممانعت کنند.

  • م.م در تاریخ خرداد 13, 1393 گفت:

    صرفا جهت اطلاع که کاج خاک را اسیدی می کند و مانع رویش هر گونه گیاه می شود به پارک هایی که در آن ها کاج وجود دارد توجه کنید.

  • نکته در تاریخ خرداد 13, 1393 گفت:

    مطلب اقای قادری خیلی بجا مثمر ثمرتر خواهد بود ولی خداییش چه کلنگی میزنه!

  • سید عبید فخرالدینی در تاریخ خرداد 13, 1393 گفت:

    با سلام و تشکر فراوان از آقای قادری
    نیت خیر این دوستان را ارج می نهیم اما از کسانی که گذرشان به پیازدول می افتد می خواهیم در اسرع وقت این درختان را از ریشه در آورند چرا که کاشت درختان سوزنی برگ باعث می شود خاک اطراف اسیدی گشته و هیچ نوع گیاهی در منطقه اسیدی رشد نکند.

  • دوست در تاریخ خرداد 13, 1393 گفت:

    امیدواریم این اقدام فقط دلسوزی بوده باشد وهر قصدونیتی از آن بدور باشد!!! اما مطمنن کاشت درخت در شاهو چه به لحاظ محیطی وچه به لحاظ حساسیت مکانی کار درست وشایسته ای نیست به دوستان گرامی توصیه میشود قبل از بروز هرگونه مشکل زیست محیطی یا … در یک اقدام خدا پسندانه اقدام به برداشتن این نهال ها نمایند باشد که موجبات این دلسوزی خدشه دار نگردد

  • رستمی تبار در تاریخ خرداد 13, 1393 گفت:

    طبیعت خود الگوهای لازم را که خالق هستی برایش تعریف نموده است به انسان ارایه می کند. کاشت درخت در نقاط کوهستانی ممکن است در کوتاه مدت زیبا بنظر برسد ولی قطعا با آغاز دوره بازگشت آب و هوایی مفید فایده واقع نمی گردد. علاوه برآن با تحلیل فوق موافقم یگ گونه بیگانه و غیر بومی و حتی بومی با تغییر در رویشگاه آن ممکن است امری نادرست و غیر منطقی و غیر علمی و بعضا خطرناک بنظر می رسد. علاوه برآن شاهد آن هستیم که در اطراف چشمه های موجود در کوهستان منطقه درختانی کاشته می شوند که با نفوذ به منشاء و مسیر جوشش این چشمه ها موجب کاهش آب و گم شدن آب شده و تلاش برای احیای آن نیز مثمر ثمر نخواهد بود.علاوه برآن بعد از گذشت چند سال ادعاهایی مبنی برمالکیت بر چشمه ها نیز بروز می کند. در منطقه ما بجای الهام از طبیعت و کاشت درختانی که نیاز به آبیاری ندارند – حتی در نواحی شهری و در کنار خیابان ها ـ و در عین حال پربار و مثمر بوده و ثمراتی کاملا ارگانیگ به ما عطا می نمایند شروع به کاشت درختانی با طول عمر کوتاه مانند بادام و زردآلو و گردو و توت … که نیاز به آب فراوان داشته می نماییم . این امر دو ضرر را در پی دارد. اول اینکه موجب انحصاری شدن منابع آب و دورنمودن از دسترس حیوانات و وحوش شده ؛ ثانیا موجب دلخوری ها و نزاع های ناگوار گردیده و ثالثا باری از مشکلات نسل بعد بر نمی دارد. کاشت بنه ؛ بلوط ؛ گلابی وحشی در نواحی بومی آنان ؛ عدم قتل و عام گرازهای وحشی بعنوان تنها حیوان پرورش دهنده گونه های مختلف جنگلی َ پیوند دادن درختان موجود که دارای عمری چند صد ساله هستند در راه تنوع زیستی ؛ حفظ گونه های بومی ؛ برداشت ثمرات ارگانیک و شفا بخش ؛و زیبا و بومی نگه داشتن محیط زیست خود گام برداریم.
    انشاءالله

  • محمد در تاریخ خرداد 13, 1393 گفت:

    کاملا با این تحلیل موافقم
    در عین حال که حرکات طبیعت دوستانه قابل تقدیر هستند ولی قطعا دلسوزی هم باید با تعقل همراه باشد
    البته نگران نباشيد چون این کج ها نهایتا تا پاییز امسال دوام خواهند آورد