ش 01 اردیبهشت 1403 ساعت 17:02

جابجا شدن فصول ،با تکیه بر پاوه وهورامان / محمد غریب معاذی نژاد

جابجا شدن فصول ،با تکیه بر پاوه وهورامان / محمد غریب معاذی نژاد

پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه : این تصا ویر وچشم اندازهای بهاری مربوط به بخشی  از پاوه  بنام با خه میوان می باشند ،از بعد زمانی می بایست این تصاویر را از دهم فروردین به بعد تماشا می کردیم ،از نقطه نظر جغرافیای طبیعی  پاوه ، شهری ،کوهستانی و بر ف گیربوده و بر همان […]

پایگاه خبری تحلیلی سلام پاوه : این تصا ویر وچشم اندازهای بهاری مربوط به بخشی  از پاوه  بنام با خه میوان می باشند ،از بعد زمانی می بایست این تصاویر را از دهم فروردین به بعد تماشا می کردیم ،از نقطه نظر جغرافیای طبیعی  پاوه ، شهری ،کوهستانی و بر ف گیربوده و بر همان محمد غریب معاذی نژاداساس در دیگر مناطق شناخته می شود. نام پاوه ذهنیتها را به طرف دره های ژرف وعمیق ،کوههای مرتفع  وبرف گیر وسوز وسرما سوق می دهد،اما اگر راستش را بخواهید امسال تا این تاریخ ،پایین ترین دما یا ، مطلق دما  هفت  درجه منفی بوده است و مدت زمان آنهم از ده روز بیشتر نبوده است ، در واقع  تغییرات دمایی موجود اجازه خواب زمستانی را به درختها نمی دهد .

در حیاط خانه ما درخت بادامی  موجود است که نمی دانست چه فصلی است ،دقیقا در دهم بهمن ماه  شکوفه های آن باز شد ،این رفتار درخت به بهای نابودی شکوفه ومحصولش تمام  گردید،تصاویر فوق در اوائل اسفند تهیه شده اند ونزدیک به  یک ماه است هوا زودتر ملایم گشته است وبه همین سبب پوشش گیاهی موجود در هورامان از متوسط  دماهای شبانه و روزانه تبعیت نموده و زود تر از موعود چهره بهاری به خود گرفته اند .

حال خدا به مناطق گرمسیری وپایین تر از هفتصد متر از سطح دریا یعنی کناره های سیروان رحم کند .

 هر چند که  در مباحث مربوط به کلیماتو لوژی ، هواشناسی یا اقلیم ، آمارهای سی ساله  وبیشتر  مد نظر بوده وهر گونه اظهار نظر کلی در مورد تغییرات کلی واساسی فاقد اعتبار می باشند،  به عبارت دیگر  پارامترهای ، بارش ،دما ،باد وفشار ورطوبت نسبی و….  را در مدت زمان طولانی  سنجیده می شوند  وتغییرات  چند ساله معدل کل منطقه را نشان نمی دهد ونمی توان به  یقیین  در مورد تغییرات به تمام معنی اظهار نظر نمود ، مثال  در مورد   سد داریان بر روی سیروان و آبگذری  یا دبی   سد ، اگر صرفا به میزان خروجی فعلی توجه شود  این همه ساز وکار ومحکم کاری لازم نبود ولی  متخصصین فن این را میدانند که دوره بر گشت پر آبی وکم آبی ،یک روند  طبیعی کره زمین می باشد  ،

بر همین اساس به گونه ای عمل شده است که اگر آب  سیروان پانصد برابر  وبیشتر از این گونه سالها باشد باز هم سازه واستحکامات سد خم به ابرو نمی آورد ومقاومت لازم را در برابر هر نوع حجم  آبی را  دارد ،اگر چه بعضی از شواهد تا اندازه ای تغییرات  ملموس را در زمینه تغییرات آب وهوایی در بعضی از مناطق  از جمله هورامان وپاوه را نشان می دهند،کشت مدیترانه ای ،نظیر زیتون وپرتغال در حاشیه های سیروان وبعضی روستاهای بالا دست تا ارتفاع هفتصد متر از سطح دریا  خود نیم نگاهی است به گرم شدن منطقه از دیر باز ، ودر واقع محصولات ذکر شده  همانند محصولات بومی در آمده  وخود را با منطقه  منطبق ساخته اند،هم چنین با توجه به سن وسال اینجانب که کمی بیش از پنجاه سال می باشد خوب به خاطر دارم در اواخر دهه پنجاه یک فاکتور مهمی در مورد برف مرز این شهر در میان عامه  مردم  وجود داشته  و آنهم این بود که تا سیزده فروردین هر سال، برف تا جوب گولان واقع در پایین دست جاده کمر بندی در حاشیه  کوه دره نیشه همیشه  مستقر بوده  واز آن تاریخ به بعد به آرامی به طرف بالا دست ودامنه های کوهها کشیده می شد،هم اکنون در سال 93 برف مرز شهر پاوه در ارتفاع 2300 متری از سطح دریا می باشد ودر سالهای قبل همان محدوده ذکر شده حدود 1700 متر از سطح دریا بوده است .این بدان معناست که  روند گرم شدن زمین در این شهر هم  دارد خود را نشان می دهد وشکوفه درختان یا (اشکوفه ) از در سالهای گذشته از  بیست فروردین به بعد آنهم در پایین دستهای شهر خود را نمایان می ساخته ولی هم اکنون که در اسفند ماه هستیم بیشتر درختان داخل شهر وکوهپایه ها سفید پوش گشته اند ، هم چنین تغییر اساسی را در نوع رژیم برفی این ناحیه شاهد هستیم ، تغییر این نوع الگو  از برفی به بارانی  موجب می شود که باران جای برف را بگیرد وبالطبع باران زود تر از دسترس خارج وسریعا وارد حوضه آبگیر دربندیخان وخلیج فارس شود و سفره های زیر زمینی با مشکل مواجه وآنگاه آبیاری درختان وبا غات در تیر ومرداد با مشکلات عدیده ای روبرو خواهند شد ،ناگفته نماند این مشکلات کم آبی بارش ،را سالیان  متمادی است مناطق بیابانی ایران با مدیریت آب به خوبی حل نموده و کشت وزرع خود را بر آن اساس ساماندهی نموده اند  در خاتمه باید پذیرفت روند تغییرات آب وهوایی همانند روند تغییر در  مسائل اجتماعی ،فرهنگ و مدرنیته  آغاز گشته و کار چندان مهمی در زمینه بر گشت ان به حالت عادی از دست انسان بر نمی آید مگر اینکه مدیریت کارآمد علمی به کار گرفته شود .

مسائل کلی  كره زمین به طور طبیعی در اثر تابش خورشید گرم می‌شود، اما در اینجا منظور ما از گرم شدن زمین، پدیده دیگری است، پدیده‌ای كه به گرم شدن زمین كمك می‌كند و شاید اصلا به آن توجه نداشته باشیم.

افزایش گازهای گلخانه ای در اتمسفر

منظور از«گرم شدن زمین» افزایش میانگین دمای زمین است. «تغییر آب و هوا» در اثر این افزایش دما به وجود می‌آید. گرم شدن زمین موجب تغییر الگوی بارش باران و برف، افزایش سطح آب دریاهای آزاد و كاهش سطح آب دریاچه‌ها و تاثیرات وسیع بر گیاهان و حیات وحش و انسان‌ها می‌شود.

یكی از مواردی كه تا قبل از افزایش فعالیت‌های بشر، به عنوان نوعی ابزار ایمن ‌سازی برای زمین به حساب می ‌آمد گازهای گلخانه ‌ای بودند، یعنی مجموعه ‌ای از گازها كه مقداری از انرژی خورشید را در جو زمین نگه می‌ دارند و باعث گرم شدن جو می ‌شوند‍‍ كه شامل بخار آب (H2O)، دی اكسیدنیتروژن (NO2)، دی اكسیدكربن (CO2) و متان (CH4) است.

بد نیست بدانید كه اگر این گازها در جو نبودند، انرژی گرمایی خورشید مجددا به فضا بر می‌گشت و به این ترتیب هوای زمین 33 درجه سانتیگراد سردتر از الان می‌شد.

اثر گلخانه‌ای، كره زمین را به اندازه‌ای گرم نگه می دارد كه ما انسان‌ها بتوانیم بر روی آن زندگی كنیم. اما اگر اثر گلخانه ای شدت یابد، ممكن است دمای زمین به قدری زیاد شود كه ما و بقیه گیاهان و جانوران نتوانیم گرمای آن را تحمل كنیم.

شاید باور نكنید كه انسان‌ها هم می‌توانند آب و هوای زمین را تغییر دهند. دانشمندان می‌گویند اكثر فعالیت‌های انسان‌ها گاز گلخانه‌ای تولید می‌كند. پس از انقلاب صنعتی و اختراع انواع ماشین‌آلات صنعتی، انسان ها با فعالیت های كشاورزی و صنعتی چهره زمین و آب و هوای آن را دگرگون ساختند.

با شروع انقلاب صنعتی روش زندگی مردم عوض شد. قبل از آن مقدار گازهای گلخانه ای در جو كم بود، اما با رشد جمعیت و افزایش استفاده از نفت و زغال سنگ تركیب گازهای اتمسفر نیز تغییر كرد. طوری كه در حال حاضر، غلظت گازهای گلخانه‌ای از حدود 270 واحد به 367 واحد رسیده است.

بشر برای انجام كارهای خود به انرژی نیاز دارد و این انرژی را از غذا تامین ‌می‌كند. همچنین برای روشنایی و گرم كردن خانه‌ نیازمند انرژی است. اتومبیل‌ها برای حركت به سوخت نیاز دارد. ماشین‌های صنعتی نیز به انرژی نیاز دارند. اكثر انرژی‌های لازم برای موارد فوق به طور مستقیم یا غیر مستقیم از سوخت‌های فسیلی مثل نفت و گاز و زغال‌سنگ به دست می‌آید.اینها سوخت‌هایی هستند كه سوزاندن آنها گاز گلخانه‌ای آزاد می‌كند!!!

آیا می‌دانید كه چه وقتی گازهای گلخانه‌ای را به هوا می‌فرستید؟ هر وقت كه: تلویزیون تماشا می كنید، با كامپیوتر بازی می كنید، از كولر یا فن كوئل استفاده‌ می‌كنید، از استریو ضبط استفاده می‌كنید، چراغ را روشن می كنید، لباس‌هایتان را می شویید یا اطو می‌كنید، سوار اتومبیل می شوید، غذایتان را در مایكروویو گرم می كنید، از بخاری گازی یا نفتی استفاده می‌كنید، به تولید گازهای گلخانه‌ای در هوا كمك می‌كنید.

دلیل ‌آن هم كاملا مشخص است، چون ما برای انجام این كارها به برق و سوخت نیاز داریم كه با فعالیت نیروگاه‌های زغال‌سنگ و نفت این نیاز را برطرف می‌كنیم، علاوه بر این، پالایشگاه‌ها نیز برای تصفیه نفت خام و تولید نفت و بنزین، سوخت مصرف می‌كنند.

سوزاندن نفت و زغال‌سنگ هم گاز گلخانه‌ای تولید می‌كند. پس هر چه شما بیشتر برق مصرف كنید، نیروگاه‌ها از سوخت بیشتری استفاده می‌كنند و در نتیجه گاز گلخانه‌ای زیادتری تولید می‌شود.

گرم شدن زمین توسط انرژی خورشیدی

چرا نمی‌خواهیم زمین گرم تر شود؟

بعضی وقت ها مسائل كوچك می‌توانند به مشكلات بزرگی تبدیل شوند! مثلا به مسواك زدن دندان‌هایتان فكر كنید. اگر شما یك روز مسواك نزنید، هیچ اتفاق خاصی نمی‌افتد، اما آیا می‌دانید اگر یك ماه دندان‌هایتان را مسواك نزنید، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ این همان چیزی است كه برای زمین نیز اتفاق می‌افتد.

اگر دمای هوا فقط چند روز، بالاتر از حد طبیعی باشد، چندان مهم نیست، چون دمای زمین تقریبا ثابت می‌ماند. اما اگر دمای هوا مدت زیادی بطور مداوم بالا برود، كره زمین با مشكلات اساسی مواجه خواهد شد.

دمای متوسط زمین در طول قرن گذشته تقریبا 5/0 درجه سانتیگراد افزایش یافته‌است؛ دانشمندان انتظار دارند كه در طول 100 سال آینده متوسط دمای زمین 5/1 تا 5/3 درجه سانتیگراد افزایش یابد.

شاید فكر كنید «این كه چیزی نیست»، اما همین مقدار می‌تواند آب و هوای زمین را به طور بی سابقه‌ای تغییر دهد. زمانی‌كه این پدیده رخ دهد، ممكن است تغییرات بزرگی در سطح آب اقیانوس‌ها، مزارع كشاورزی و هوایی كه تنفس می‌كنیم یا آبی كه می‌نوشیم، رخ دهد.

با گرم شدن آب و هوا و تاثیر آن بر مزارع كشاورزی، منابع غذایی انسان‌ها كاهش می‌یابد، آب بیشتری بخار می‌شود و در نتیجه انسان ها با كمبود آب شیرین مواجه خواهند شد. این تغییرات روی حیوانات و گیاهان هم تاثیر منفی می‌گذارد.

اگر این تغییرات به آرامی اتفاق بیافتد، جانوران و گیاهان خود را با آن وفق می‌دهند، اما اگر این تغییرات خیلی سریع اتفاق بیافتد، حیات وحش با خطرات جدی روبرو می‌شوند، مثلا پرندگان و جانورانی كه در فصل‌های مختلف سال به جاهای دیگر مهاجرت می‌كنند، ممكن است مكان مناسبی را برای مهاجرت پیدا نكنند و یا غذایی برای خوردن نداشته ‌باشند.

مقدار آب دریاها در اثر ذوب شدن یخ‌های قطبی افزایش می‌یابد و از سوی دیگر بر اثر افزایش دما، آب دریاها و اقیانوس ها منبسط می‌شود. اگر آب اقیانوس منبسط شود، فضای بیشتری را اشغال می‌كند و در نتیجه سطح آب دریاها بالا می‌آید. سطح آب دریا ممكن است در قرن آینده چند سانتیمتر یا حداكثر 1 متر بالا بیاید.

در این صورت مردمی كه خانه‌هایشان در كنار ساحل دریا قرار دارد و جزیره‌نشینان، خانه‌های خود را از دست می‌دهند و مزارع ساحلی هم به زیر آب می‌روند. در اثر بالا آمدن آب دریا منابع آب شیرین نیز غیرقابل استفاده می‌شوند.

مدل‌هاى جوی پیش‌بینى می‌كنند تا سال 2100، دماى كره زمین از 1 تا 5/3 درجه سانتی‌گراد افزایش یابد و این مقدار بیش از تغییرات دمایى در 10 هزار سال گذشته خواهد بود، بنابراین اتحاد كشورها به منظور كنترل و تثبیت گازهاى گلخانه‌اى منتشره یك ضرورت است. (سایت تبیان)